Американското издание The New York Times е уверено, че преди да «влязат в нова авантюра в Украйна, САЩ трябва да изучат опита от сирийската кампания, която бе спечелена от Русия.

Тази седмица в столицата на Украйна пристигна министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който заяви пред обществеността за намеренията на САЩ да предоставят на Украйна отбранително въоръжение, в това число противотанкови ракетни комплекси  Javelin.

Майкъл Кофман от  The New York Times счита, че по такъв начин САЩ не могат да повлияят върху баланса на силите в региона.

«Планът на администрацията на Тръмп за въоръжаване на Киев — това е сериозно политическо решение, което може да има бъдещи стратегически последствия. САЩ вървят към опосредствена война с Москва, но не са готови да победят», отбелязва сътрудникът на Центъра за военно-морски анализи.

Според специалиста, авантюрата, в която се опитва да влезе Вашингтон, напомня за жалките опити на Пентагона да въоръжи умерената сирийска опозиция. В резултат след влизането на Москва във войната за въстаниците, както собствено и за САЩ, всичко завърши с поражение.

А в Украйна «Русия има значително по-мащабни интереси, да и военното превъзходство е очевидно».

Аналитикът счита, че Западът трябва да помогне на украинската армия да се трансформира, «а не да си играе с ракети в геополитическата игра».

Към подобно мнение се придържа и командващият ВС на САЩ в Европа Бен Ходжес, който е уверен в това, че няма никакви признаци за бъдещо настъпление на Русия срещу Украйна.

А отчитайки разпределението на силите в региона, американският генерал е уверен, че няколко противотанкови ракетни комплекси само ще влошат ситуацията.

Със сумата, която САЩ планират да отделят за доставката на ПТРК, украинските представители са можели да закупят значително по-голям брой въоръжение от други страни или дори да си ги създадат сами, пише изданието.

Болшинството от сблъсъците в Донбас се извършват с използването на артилерия или стрелково оръжие, затова не е съвсем ясно срещу какво или кого ще бъдат използвани противотанковите комплекси.

«Инициативата да се доставят в Украйна ракети  Javelin —всъщност е политическо решение, което ще превърне конфликта между Русия и Украйна в опосредствена война между САЩ и Русия», пише авторът на статията.

Разбира се, подобни инициативи са приятни за украинските политици, но, според Кофман, много е «рисковано войнствено да провъзгласяваш своята подкрепа за държава, когато никой няма и намерение да воюва за нея».

«Ако администрацията на Тръмп възприема конфликта в Украйна като част от новата студена война, то тя трябва по-добре да се замисли, как смята да спечели тази война», подчертава специалистът, отбелязвайки, че подобни «празни сигнали» няма да помогнат в противопоставянето с такъв противник като Русия и няма да допринесат за благото на Украйна».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;