След неформалната среща в Брюксел държавният глава на Косово Хашим Тачи заяви, че диалогът със Сърбия навлиза в нова фаза и че окончателното споразумение, постигнато между Белград и Прищина, ще бъде гласувано на референдум в страната, съобщава македонското електронно издание МКД.

„Като президент ще предложа да се създадат условия, след като окончателният договор бъде приет от екипа на единството, но и от консултативния екип, в който ще влязат политическите партии, гражданското общество, медиите, религиозните общности, след това гражданите на Косово да се произнесат за него на референдум», увери Тачи.

Косовският лидер сподели, че редица въпроси между Белград и Прищина остават отворени, но по тях не може да се преговаря безкрайно и процесът на диалог трябва веднъж завинаги да бъде финализиран.

„Това е нов рунд от преговорите, заключителен етап на диалога за нормализиране на отношенията и помирението на двете страни и нашите два народа», категоричен бе Тачи.

Президентът на Косово заяви, че „със сигурност Сърбия има свои цели да бъде част от европейското семейство», подчертавайки, че „двете страни могат да вървят напред само със сътрудничество и изграждане на добросъседски отношения“.

„В тази посока ЕС трябва да поеме ролята, която й принадлежи, и да поведе процеса с подкрепата и пряко включване на САЩ».

Косовският президент оцени като голямо постижение споразумението, което бе постигнато в рамките на срещата в Брюксел за съдебната система в северната част на Косово, която от 17 октомври ще започне да действа като част от косовската.

Тачи подчерта, че очаква засилване на срещите на най-високо ниво, както в Брюксел, така и в САЩ, Ню Йорк и други места.

„Имаме подкрепа и очакваме пряко включване на САЩ, тъй като по този начин ще получим гаранции за предприемането на бързи стъпки и решения, които са справедливи, функционални и устойчиви», завърши Тачи, Фокус

Тагове: ; ; ; ;