Бившата партизанска групировка ФАРК, която подписа мирен договор след повече от половин век въоръжен конфликт в Колумбия, обяви, че партията, която ще учреди в петък, ще се казва «Обща алтернативна революционна сила», предаде Франс прес.
«Мнозинството от гласовете на нашия конгрес реши, че името на новата партия ще е «Обща алтернативна революционна сила», обяви в «Туитър» лидерът на бившето марксистко бунтовническо движение Родриго Лондоньо, известен с бойния си прякор «Тимошенко».
Името, което на испански отново формира акронима ФАРК (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun, FARC), бе избрано на конгрес, който започна в неделя в Богота.
Около 1200 делегати, дошли от бивши бастиони на ФАРК (бившите «Революционни въоръжени сили на Колумбия») и зони, където бившите партизани предадоха оръжията си на 15 август, трябва да определят тази седмица името, статута и кандидатите на партията за изборите през 2018 г.
Лондоньо уточни, че решението да се запази акронима ФАРК, като му се придаде ново значение, е било гласувано от 628 делегати, докато 264 са предпочели партията да се казва «Нова Колумбия».
Новото лого на лявата партия ще бъде червена роза с петолъчка в центъра и буквите ФАРК в зелено, БТА

Тагове: ;