Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви като «скандал» решението на САЩ да предявят обвинения към турски охранители, замесени в сбиване във Вашингтон през май по време на посещение на турския президент, предаде Ройтерс.
«Това е пълен скандал. Възмутителен знак за това как функционира правосъдието в САЩ», каза пред репортери днес Ердоган след празничната молитва за празника Курбан байрам.
Единайсет души бяха ранени в сбиването, при което, както се твърди, охранителите упражнили сила срещу мирни кюрдски протестиращи във Вашингтон. До насилието се стигна вечерта на 16 май пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон, където Ердоган отиде след разговор в Белия дом с американския президент Доналд Тръмп.
Ердоган бе помолен също да изясни думите на френския президент Еманюел Макрон, който намекна, че редовните разговори, които се налага да води с турския президент, са причина за това животът му като световен лидер да не е толкова прекрасен.
«Не аз съм този, който трябва да разясни какво е искал да каже той. Трябва да попитате г-н Макрон», каза Ердоган, цитиран от частната турска телевизия НТВ . Той обаче добави, че когато бъде потърсен за разговор, откликва.
«Искам да увелича броя на приятелите и да намаля онези, които гледат негативно (на Турция)», обясни той. «Не тълкувам тези думи (на Макрон) негативно, а като знак, че разговорите с турския президент за тях имат допълнителна стойност», БТА

Тагове: ; ; ;