Терористичната организация «Ал Кайда» планира терористични атентати и актове на саботаж над европейските железни пътища, съобщава немският таблоид Bild.

Съответните призиви към действия, насочени към привържениците на терористите, бяха публикувани в англоезичната версия на пропагандното списание  Inspire, с помощта на което ислямистите вербуват в интернет нови привърженици.

Заглавието на новата публикация е:
«Операция дерайлиране на влак».

Във ведомството на криминалната полиция на Германия са разтревожени сериозно от заплахата от подобни терористични атаки на територията на Германия.

«Независимо от това, че списанието няма нито един абонат в Германия, подобни терористични атаки са напълно възможни и тук», заяви прессекретарят на ведомството.

Още през лятото на 2013 година американската Агенция за национална сигурност предупреди немските спецслужби за това, че, съдейки по подслушаните телефонни разговори между висшите ръководители на «Ал Кайда», терористите планират да извършат серия от нападения над влакове в Европа, се казва в статията.

Най-вероятният сценарий е серия от взривове в скоростните участъци от жп линиите и в тунелите, а също взривяване на скоростни влакове.

Както заяви за Билд един от експертите за борба с тероризма, «на такива места терористичните атаки, както тези в Лондон и Мадрид, са възможни по всяко време, те практически не могат да се предотвратят».

Петя Паликрушева за News Front

Източник:

Тагове: ; ; ;