Този руски танк има 4-степенна система на защита, която няма аналог в света и на практика противникът не може да ги открие.

Иззплзвани са GALS-технологии, свързани със защитата на машината чрез специално покритие и създаване на светлоотразяващи повърхности, за да не може да бъде определено що за обект е това в различните диапазони – радиолокационния, инфрачервения и оптичния. 

Моделът има и уникалната способност да унищожава приближаващите се към него снаряди още по време на полета им. За това отговаря т.нар. система за активна защита Hardkill.

„С нейна помощ унищожаваме подлитащите боеприпаси, в случай, че противникът е открил танка и е изстрелял към него противотанкова ракета или някакъв друг снаряд“, казват военните есперти.

Благодарение на третото ниво на защита вражеският снаряд може да бъде унищожен, ако е преодолял първите две нива. Задачата на четвъртия защитен слой е да запази екипажа и техниката.

В момента на изпитания са подложени моделите Ш-14 и Т-15, които ще постъпят на въоръжение във войските през 2016-17 г., допълва представителят на ръководството на „Уралвагонзавод“.

Експертите подчертават, че в НАТО и САЩ са сериозно обезпокоени от новата руска техника, тъй като на Запад в близките 8-10 години няма да могат да направят аналог на „Армата“.

Един от най-новите, супермодерни и автоматизирани танкове Т-14 Армата предизвиква доста вълнения сред западните експерти. Причината е, защото този супертанк представя сериозни технологични постижения спрямо използваните танкове към момента от НАТО.

Той е първият сериен танк трето поколение в света, който има необитаем боен купол и е оборудван с бронекапсула за екипажа. За пръв път в него е поставен и радар от пето поколение, а системата за управление на огъня може самостоятелно да унищожава автоматично цели в обхват до 100 километра! Това поставя основите на бъдещата възможност този танк да бъде напълно автоматизиран и без хора на борда си.

Бронята му осигурява защита от всички съществуващи към момента танкови снаряди и гранатомети. Активната система за защита се нарича APS (Afghanit actve protection system) и може да прихваща и отблъсква атакуващи снаряди със скорост от Mach 5.0. Освен това тази система може да смущава насочващите сигнали на противниковия танк и така да го принуждава да пропуска целите си. Всичко това от технологична гледна точка е по-напреднало от вградените системи в американските танкове.

Двигателят на Т-14 Армата е 4-тактов, X-образен с 1500 конски сили мощност. Управлението и воденето на бой с този танк прилича на видеоигра за екипажа.

На всичко отгоре супертанкът притежава оръдие, което буквално засрамва аналозите на НАТО. Основното му оръдие е наречено 2А82-1М и представлява 125-милиметрово гладкоцевно оръдие, способно да изстрелва между 10 и 12 снаряда в минута. Самата оръдейна кула е направена така, че може да смените оръдието с още по-мощно – 154-милиметрово. А тези възможности притесняват сериозно експертите от британското военно разузнаване, защото превъзхождат въоръжението на натовските танкове.

Тагове: ; ; ; ; ;