В четвъртък президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да стартират подготовка за „нова фаза на диалога“ между Белград и Сърбия, припомня белградското издание Kurir.

Двамата лидери ще обсъдят прилагането на споразуменията, постигнати между двете страни в спора до този момент, на неформална среща, на която ще присъства и Федерика Могерини — Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич съобщи, че в Брюксел лидерите на Сърбия и Косово ще обменят мнения относно продължаването на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, като се има предвид споразумението от юли за началото на подготовката на нова фаза на диалога.

„Върховният представител Федерика Могерини ще бъде домакин на неофициална среща между сръбския президент Александър Вучич и косовския президент Хашим Тачи.

Лидерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи ще обменят мнения относно продължаването на диалога за нормализиране на отношенията, като се има предвид споразумението от юли, когато бе договорено началото на подготовката на новата фаза на диалога.

Тази работа продължава и срещата им трябва да се разглежда в този контекст“, подчерта Кочиянчич. 

Вучич и Тачи проведоха неофициални разговори с Могерини преди повече от месец, а официалният последен кръг на диалога между Белград и Прищина на политическо равнище се състоя в началото на февруари.

„Върховният представител и двамата президенти ще обсъдят изпълнението на споразуменията, постигнати досега в диалога», се казва в съобщение от Европейската комисия.

Междувременно в Сърбия бяха проведени президентски избори, а в Косово – парламентарни, и бе обявено, че диалогът ще продължи на ниво държавни глави, Фокус

Тагове: ; ; ; ;