Бойците, водещи подготовката в американската база в Ат-Танф под ръководството на инструктори от САЩ, продават американско оръжие на терористичната групировка ИДИЛ, твърди бившият началник на сигурността на сирийския сектор Мухамад Асалам.
Провинция Идлиб в Сирии. Архивное фото
«Скритата подкрепа се изразява в продажбата на оръжие на ИДИЛ. Когато ние разбрахме това, казахме на американците. Но те на свой ред само още повече започнаха да подкрепят командира, поставен от тях (главатаря на групировката  «Махавир Ес-Саура»* Муханат Аталя).
Те продаваха въоръжение американско производство, СПГ, автомобили, винтовки М-16, голямо количество, след последната ревизия на американците им липсваха 4.7 хиляди пушки», сподели Асалам.
Според него, в базата Ат-Танф има сирийци, готови да воюват с ИДИЛ, но част от тях са готови да воюват и срещу сирийската армия, такива като Муханат Аталя.
«Американските военни помолиха сирийците да воюват срещу армията на САР, но достойните хора отказаха, заявявайки, че нашата групировка е създадена за борба с ИДИЛ, а не с армията. Затова част от групата от Дейр ез-Зор беше изпратена базата в Шадади за борба с ИДИЛ, а след това вероятно бяха пренасочени към бойните действия срещу правителствените сили», отбеляза Асалам.
Боевик террористической группировки Джебхат ан-Нусра. Архивное фото
Говорейки за подкрепата към гражданското население, Асалам сподели, че американските военни не са проявявали никакво внимание към мирните жител, независимо от това, че лагерът на бежанците е разположен на по-малко от 20 км от базата Ат-Танф.
«Напълно липсва хуманитарна помощ, медицинска също, няма защита на гражданското население», подчерта той.
Той напуснал територията на базата Ат-Танф и преминал към контролираната от правителството територия, там живеели 101 човека — 41 бойци, 19 жени и 41 деца.
Групата понастоящем живее в лагера за бежанци «Харджела» в околностите на Дамаск.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ;