Тяжелый авианесущий крейсер Адмирал флота Советского Союза Кузнецов. Архивное фото
 Специалистите от Северния флот изпробваха уникален самоходен плаващ кран с гигантски размери за захващането на метални конструкции от дълбочина и за изкарването на повърхността на техниката и товарите от потопения в годините на войната американски кораб «Томас Доналдсън», съобщи за журналисти началникът на управлението на аварийно-спасителните работи на Северния флот капитан 1 ранг Владимир Горбан.
Тяжелый атомный ракетный крейсер Петр Великий во время прохода авианосной группы Северного флота России в Норвежском море. Архивное фото
«Американският кораб «Томас Доналдсън» е бил потопен от немска подводница през 1944 година около остров Килдин в Баренцово море.
Специалистите от Северния флот в последните години работят за изваждането на кораба, изкарвайки тежка техника, в това число танкове «Шерман» и различни товари на повърхността.

«Операцията по изваждането на техниката, която се опитали да доставят на СССР по ленд-лиза на САЩ, е особена гордост. Но, ако трябва да съм откровен, изваждането на артефактите е второстепенна задача, макар и да е нужна.

Най-главното е изработването на професионални навици на руските водолази и оператори на необитаеми подводници в условията на открито море», каза Горбан.
Той поясни, че работата в открито море е значително по-трудна, отколкото в залива, където условията са достатъчно удобни — в морето във всеки момент може да се вдигне буря. За работата над «Доналдсън» беше създаден корабоподемен отряд, в който влязоха колектор КИЛ-143, катерът «Спасител Кононенко» и плавателният кран ПК-7500.
Тяжелый атомный ракетный крейсер Петр Великий во время прохода авианосной группы Северного флота России в Норвежском море. Архивное фото
«На плавателния кран усвоихме приспособленията, които са в основата на товароподемния сектор, те служат за захвата и изкарването на товара….», разказа началникът на управлението, който поясни, че плавателният кран има огромен размер, дълбочината му е 70 метра и може да вдига метални конструкции, което и се е случило с кораба на САЩ по време на разчистването на горната палуба на потопения кораб.
Според Горбан, сам по себе си плавателният кран е уникален: по-рано той е бил самоходен, сам е стигал до Нова Земя.
Има товарна площадка, на която могат да се поставят до хиляда тона товар.
«В тази и в следващата година ще работим по възстановяване на самоходността на плавателния кран», добави Горбан.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;