Проектът за перспективен есминец за МВФ на Русия «Лидер» (проект 23560, експортен вариант «Шквал»), утвърден от Министерството на отбраната на Русия, ще бъде снабден с ядрена установка, съобщи за РИА Новости в четвъртък източник от отбранително-промишления комплекс.

Макет эсминца Лидер на выставке Армия 2015
По-рано вицепрезидентът на Комплекса Игор Пономарьов обяви по време на форума «Армия- 2017», че Министерството на отбраната на Русия е утвърдило проекта «Лидер», но тогава не бе съобщено за това, каква енергетическа установка е избрало военното ведомство — ядрена или газотурбинна.
«Проектът предполага наличитео на перспективен есминец с ядрена установка. Проектът е утвърден от Министерството на отбраната на Русия», каза събеседникът на агенцията.
Есминецът «Лидер» е разработен от Северното проектно-конструкторско бюро, корабът ще притежава водоизместимост около 17.5 хиляди тона, ще има дължина 200 метра и ширина 20 мера.
«Лидер» ще може да развива скорост до 30 възела и да изпълнява автономни плавания с продължителност до 90 денонощия.
Ескадреният минонесец ще има около 60 противокорабни крилати ракети, 128 зенитни управляеми ракети и 16 управляеми ракети срещу подводници.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ;