Ветерани от полярните конвои и техни наследници от Великобритания, САЩ, Канада и Франция ще пристигнат в Санкт Петербург за участие в мероприятия, посветени на 76-та годишнина от пристигането в СССР на конвоя «Дервиш», съобщи градският комитет за външни връзки.
Советская станция Мирный. 34-я Советская Антарктическая экспедиция. Осень 1988 - весна 1989 годов. Архивное фото
Арктическите полярни конвои са специални формирования от кораби с товари, създадени в годините на Втората световна война от съюзниците на СССР за гарантиране на преминаването от пристанищата на Северна Атлантика в съветските северни пристанища и обратно.
За годините на войната в изключително трудни условия и под вражески огън в съветските пристанища пристигат 41 конвоя.

«От 30 август до 3 септември ще се проведе визитата в Санкт Петербург на делегацията от ветерани от полярните конвои и техните наследници от Великобритания, САЩ, Канада и Франция, посветена на 76-та годишнина от пристигането в СССР на конвоя «Дервиш», се казва в съобщението.

Ветераните, пристигнали от страните от антихитлеристката коалиция, на 31 август ще вземат участие в тържествения митинг и церемонията по полагането на цветя на монумента «В памет на моряците от полярните конвои  1941-1945», на 1 септември ще участват в Международната конференция «Значението на полярните конвои за общата победа на съюзниците над фашистка Германия».
В Събота в Кронщадт в Москва ще се проведе панихида за загиналите моряци от полярните конвои.
Първият съюзен конвой под кодовото име «Дервиш» тръгва от Исландия на 21 август 1941 година и пристига в Архангелск на 31 август.
Той се състои от шест кораба под знамената на Великобритания и Холандия, доставя в пристанището важни стратегически товари, в това число 3.8 хиляди бомби и магнитни мини, 15 изтребители «Харикейн», спомагателен кораб «Олдерсдейл» с гориво, а също 10 хиляди тона каучук, 1.5 тона обувки за армията, олово, оборудване, инвентар…
Пристигането на първия конвой в СССР става начало на военната операция, която продължи над 4 години.
В периода от 1941 до 1945 г. в Архангелск и Мурманск заедно с корабите на Великобритания пристигат около 1.4 хиляди кораби в състава на конвои от различни страни.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;