След терористичния акт в Барселона отношението към мюсюлманите в страната едва ли ще се промени.

Политика все пак допусна сериозна грешка, счита Томас Урбан за  Sueddeutsche Zeitung:

 

«Испания и нейните жители не за първи път се сблъскват с тероризма. Преди 13 години, когато в резултат на терористичен акт близо до мадридската гара Аточа загинаха 191 човека, Испания не изпадна в истерия. И днес не се чуват такива, които да призовават към възмездие и репресии», пише авторът.

Най-вероятно, твърди журналистът, испанските политици ще продължат да залагат на двойната стратегия:

«От една страна ще осъществяват твърд контрол над потенциалните ислямистки терористи и ще ограничават притока на мигринти от страните на Магриб и региона южно от Сахара. От друга страна — на тези мюсюлмани, които вече живеят в страната, ще им бъдат предложени по-големи възможности за интеграция в обществото».

За годините, изминали след терористичния акт в Аточа, в Испания няма фиксирани случаи на нападение над джамия или ислямски културни центрове.

Авторът свързва това най-вече с «умната политика, която провеждат водещите представители на мюсюлманското общество в страната: те подчертават своята лоялност и ценността на демократичната правова държава.

Те залагат не на изолацията, а на културния диалог, което се възприема с одобрение от испанския елит».

«Само незначителна част от 2 млн мюсюлмани, живеещи в Испания, се считат за джихадисти. И за тях, всъщност, решаваща е ролята не на религията, а съвкупността на причините от социален характер:  практически всички екстремисти не са успели да получат образование и нямат перспектива да усвоят професия: поради низкия социален статус те попадат в задния двор на обществото, често нямат никакви шансове и в личния живот», отбелязва Урбан, посочвайки това, че икономическите кризи от последното десетилетие само са задълбочили ситуацията.

«Независимо от това, продължава журналистът, испанските политици допуснаха при изграждането на демократичния ред такава кардинална грешка, каквато и френските им колеги.

Те недооцениха значимостта на религията като ориентир за родените от страните на Магриб.

Държавата не запълни образавателните празнини, а в испанските училища няма уроци по ислям.

Радикалните имами се възползваха от този вакуум и един от тях, видимо, се превърна в авторитет за терористите, извършили атаката в Барселона», се казва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.sueddeutsche.de/politik/anschlag-in-barcelona-der-terror-kann-spanien-nichts-anhaben-1.3633799

Тагове: ; ; ; ; ; ;