На остров Лидо във Венеция се открива 74-тото издание на най-стария кинофестивал в света, който ще се проведе от 30 август до 9 септември, предават световните агенции.
Председател на журито тази година е американската актриса Анет Бенинг. Основната конкурсна програма включва 21 кинотворби. При откриването на кинофеста ще бъде прожектирана лентата на американския режисьор Александър Пейн «Downsizing» /Малък голям живот/. Това е една творба от областта на научната фантастика, в която главните герои Мат Деймън и Кристен Уиг трябва да се смалят, за да проникнат в свят на богатства, какъвто не са виждали.
Венецианската Мостра ще бъде закрита с прожекцията на филм на японския режисьор Такеши Китано. Той ще представи третата част от трилогията си, започната през 2010 година — «Outrage» /Избухването/.
С почетни награди «Златен лъв» за цялостен принос в киноизкуството ще бъдат отличени американските екранни идоли Робърт Редфорд и Джейн Фонда. Те ще получат престижните си награди на 1 септември.
По червения килим тази година се очакват да преминат куп холивудски звезди от калибъра на Джулиан Мур, Дженифър Лорънс, Мишел Пфайфър, Джордж Клуни, Мат Деймън, Итън Хоук и др., БТА

Тагове: ;