Общобългарски събор, подкрепен от неправителствени организации и обществени фигури, ще се проведе на 16-17 септември в близост до село Мала Перешкепина, Централна Украйна, предава Balkan Insight. С него ще бъде отбелязана 105-та годишнина от откриването на гроба на създателя на българската държава хан Кубрат край украинското село в Полтавска област.
Организаторите отбелязаха, че събитието няма конкретен политически дневен ред и все още не е получило официалната подкрепа на българското правителство, но има поддръжката на над 50 общини и Държавната агенция за българите в чужбина.
„Всебългарският събор в село Мала Перешкепина в Украйна е насочен единствено към [запазване] на духовната и културна памет на българите», заяви на пресконференция във вторник Румен Спасов, председател на комисията, отговаряща за организирането на събитието.
По-рано през юни Спасов поясни, че целта на инициативата е да превърне планината на хан Кубрат в свято място за българите.
„Нашата цел е да превърнем това място в българска Мека»,подчерта Спасов. Основен покровител на срещата е българският професионален боксьор Кубрат Пулев.
Комитетът набра средства за изграждането на паметник на Кубрат и неговите пет сина в Мала Перешкепина. През 2001 г. българската общност в Украйна, водена от украинският политик от български произход Николай Габер и лидера на Партията на патриотите в Украйна, издигна паметника на планината и проведе първия Всебългарски събор. През 2012 г. бе направена и алея към мемориалния парк, Фокус

Тагове: ; ; ;