Irish Times: Путин и Орбан говориха за икономика и се договориха да се позанимаят с джудо

Дата на публикуване: 30 08 2017, 05:58


Това, разбира се, не е футбол, но също е добър вид спорт», каза руският президент на любителя на футбола, унгарския премиер Виктор Орбан.
Лидерите заедно посетиха световния шампионат по джудо, който се провежда в Будапеща.
Както отбелязва The Irish Times, независимо от антируските санкции, Унгария и Русия увеличават икономическото си взаимодействие, което предизвиква недоволство, в това числа сред унгарската опозиция.
Irish Times: Путин и Орбан обсудили экономику и договорились позаниматься дзюдо

Reuters
 Премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Русия Владимир Путин доста рядко ги канят в Европейския съюз, пише  The Irish Times.
Но за последните две години те вече се срещат за четвърти път, обсъждат развитието на търговските връзки, въпреки антируските санкции на Запада.
Унгария неотдавна подписа с «Газпром» споразумение за присъединяването към «Турски поток», освен това, тя има многомилиарден договор с руското атомно ведомство за изграждането на унгарската атомна електроцентрала «Пакш».
«Работим по нашите крупни проекти, в това число в сферата на енергетиката. Що се отнася до финансирането на известния проект «Пакш» — то е обезпечено. Това са 12 милиарда долара. В началото на следващата година можем да започнем работа вече на площадката», заяви Путин.
Освен това, според него, по време на преговорите лидерите са обсъждали и други съвместни проекти.
Като цяло руският лидер отбеляза положителна динамика в развитието на икономическите отношения, независимо от всички трудности.
«На всички известният фен и практикуващ джудо» Путин заедно с Орбан присъства на откриването на световния шампионат по джудо в Будапеща.
Руският президент отбеляза, че се радва, че за двустранните отношения може да се говори на спортно мероприятие.
«Това, разбира се, не е футбол, но също е добър вид спорт», каза Путин.
Както отбелязва авторът на статията, това е бил намек за любовта на Орбан към футбола, а вероятно — подготовка на Русия за световния шампионат, който ще се проведе там през 2018 година.
«Ще се опитам да се науча, — обеща Орбан, имайки предвид джудото.
«Ще ви запозная с теорията», дойде на помощ Путин.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: https://www.irishtimes.com/news/world/europe/judo-and-energy-deals-dominate-latest-putin-orban-meeting-1.3201450

Тагове: ; ; ; ;