Генералният консул на Русия в Ню Йорк Сергей Овсянников сподели как налагането на ограничения върху руското посолство от страна на американските власти може да засегне руснаците в Съединените щати.
Както той заяви в интервю  за kp.ru,, закриването на консулството или ограничаването на радиуса на движение на руските дипломати може да доведе до това, че руските граждани в Съединените щати няма да могат да получат необходимата помощ навреме, а оформлението на документацията ще отнеме много повече време.

«На този етап всичко все още е с уведомителен характер, но след 1 септември ще трябва да се иска разрешението на американската страна за всяко пътуване, вероятно всичко това ще отнеме  няколко дни. Сега си представете, че в близкия град е необходима спешна руска консулска помощ, например в болница: колко бързо можем да стигнем там? «, Попита дипломатът.

Според Овсянников, ако американската страна реши да закрие някое руско генерално консулство, тогава процесът на издаване на визи, паспорти и пълномощни ще стане по-сложен.

«Това, което американската страна e намислила, не може да се предскаже. Не можем да гадаем, чакаме — каза той.

Тагове: ; ; ;