Руският платноходен кораб «Крузещерн» няма да може да влезе на територията на принадлежащите на Финландия Аландски острови, пише Hufvudstadsbladet.
Отбелязва се, че платноходният кораб е трябвало да пристигне в  пристанището Мариехамн в демилитаризирания архипелаг на 20 септември. Министерството на отбраната на Финландия обаче е решило да не издава разрешително за посещението.

Според изданието, това се дължи на факта, че влизането в пристанището на руски кораб бива отнесено от Финландия към ученията «Запад-17» — военни учения в Русия и Беларус, които ще се проведат от 14 до 20 септември.

Томас Риз от Националния колеж за отбрана в Стокхолм заяви, че Русия по този начин има намерение да «провери Финландия.»

Алексей Aлеев, говорител на Балтийската академия, който е собственик на кораба, заяви, че на този етап официално известие  за отказ на  «Крузенщерн» не е постъпвало.

Според специалисти, забраната е свързана с военното учение «Запад-17», според експертите реакцията на Финландия е «глупост».

Тагове: ; ; ; ;