Библия Свидетелей Иеговы. Архивное фото

Сътрудници на министерството на държавната сигурност на Луганската народна република пресякоха дейността на незарегистрираната в ЛНР религиозна организация «Свидетели на Йехова», заподозряна за дейност със «СБУ и неонацистки групировки», съобщи за РИА Новости пресслужбата на министерството на ЛНР.

Президент Украины Петр Порошенко. Архивное фото
«Министерството на държавната сигурност на Луганската народна република пресече дейността на незарегистрираната религиозна организация «Сведетели на Йехова», работеща за СБУ и с неонацистки групировки», се казва в съобщението.
По данни на министерството, организацията е действала в нарушение на законодателството на ЛНР и е била активен агент на влияние на Службите за сигурност на Украйна.
 «По време на прегледа на помещенията, принадлежащи на религиозната организация «Свидетели на Йехова» в Луганск и Алчевск, бяха открити и иззети агитационни материали, съдържащи нацистка символика и атрибути, а също листовки с призиви за сътрудничество със спецслужбите на Украйна», съобщава пресслужбата на ведомството.
Солдаты ВСУ на востоке Украины. Архивное фото
От министерството уточниха, че по-рано тези агитационни листовки на СБУ са били разлепени в Алчевск.
«Според наличната информация, организацията «Свидетели на Йехова» на територията на Луганщина, временно окупирана от украинските силоваци, оказва съдействие на радикални, неонацистки групировки и на други военни части, признати за терористични, чиято дейност е забранена в ЛНР», заявиха от министерството.
Президент Украины Петр Порошенко. Архивное фото
По данни на ведомството, по време на обиските са били открити електронни носители за разпространението на материали, «сеещи ненавист и вражда, унищожавайки честта и достойнството на човека по признака принадлежност към религиозна група».
Всички печатни и електронни материали, иззети от офисите на «Свидетел на Йехова», са предадени за комплексна експертиза, съобщава министерството.
«Свидетели на Йехова» е екстремистка организация, забранена в Русия.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;