HBL: Финландците видяха в руски платноходен кораб заплаха

Дата на публикуване: 29 08 2017, 07:02


Генералният щаб на Финландия забрани на учебния платноходен кораб «Крузенщерн» да влезе в пристанището на град Мариехамн на Аландские острови, пише  Hufvudstadsbladet.
Според мнението на някои експерти, по време на визитата на «Крузенщерн» Русия може да отработи «десант на руския спецназ» с цел завземането на архипелага.
HBL: финны увидели в российском паруснике угрозу для Аландских островов

Reuters
 Макар финландците да не уточняват причината за решението си, някои експерти считат, че това е било направено от съображения за сигурност.
«Крузенщерн» е 4-мачков платноходен кораб, който се използва с представителни цели.

На борда му нерядко са посрещани държавни глави, политици и крупни бизнесмени.

Например, през 2015 година «Крузенщерн» участва в празнуването на 70-годишнина от Победата над фашистка Германия.

Корабът, на който се учат кадети от различни морски академии, няколко пъти е посещаван от самия Путин, отбелязва изданието.

Екипажът се състои от 70 човека. В него има 164 кадети, които по време на плаването получават безценен дипломатически опит, разширяват своя кръгозор и се учат на дисциплина. Визитата трябвало да се проведе от 18 до 20 септември.

Според Томас Риес, преподавател по стратегия и политика на сигурност в Шведската военна академия, решението за забраната е свързано именно с наличието на кадети на борда, което противоречи на споразумението за демилитаризация на Аландските острови.

Времето на визитата на «Крузенщерн», както отбелязва експертът, съвпада с руските учения «Запад-2017», което не може да не предизвиква безпокойство.

Риес, според него, нееднократно е предупреждавал, че островите са уязвими от военна гледна точка, той призовавал финските военни да защитят острова, самите те да не разполагат в него военен контингент.

В най-лошия случай «Крузенщерн» може да изиграе ролята на «троянски кон», подчертава Риес.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.hbl.fi/artikel/huvudstaben-forbjod-ryskt-skolfartyg-att-besoka-aland/

Тагове: ; ; ; ; ; ;