Руската Федерация се подготвя да предприеме като демонстрация на мощ може би най-големите си военни учения от края на Студената война, които ще бъдат следени внимателно от НАТО на фона на напрежението между Запада и Изтока.
Западни представители и анализатори предполагат, че до 100 000 войници и логистичен персонал ще участват в маневрите «Запад 17», които ще се проведат следващия месец в Беларус и Русия, включително в Калининград. Москва съобщава за значително по-малка численост на участващите.
Ученията, които трябва да се състоят от 14 до 20 септември, ще протекат в период на обтегнати отношения между Русия и САЩ. Наскоро Конгресът наложи нов кръг от санкции на Москва в отговор на твърденията за нейна намеса в изборите в САЩ през 2016 г.
Предвижда се първите руски войници да пристигнат в Беларус в средата на август. Москва описва «Запад 17» като редовни маневри, които се провеждат на всеки четири години, отдавна са   планирани и не са реакция на последните санкции. Централата на НАТО в Брюксел заяви, че не смята да реагира на маневрите, като разположи допълнителни войски по руската граница. Представител на НАТО каза:

«НАТО ще наблюдава отблизо ученията «Запад 17», но ние не  планираме никакви големи учения по време на «Запад 17″. Нашите учения се планират много отдалеч и не са свързани с руските». 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обсъди «Запад 17» по време на визитата си в Естония през юли и изтъкна възможността за разполагането в страната на американските системи за ПВО «Пейтриът». Възможно е САЩ да дислоцират допълнителни войници в Източна Европа по време на учения или да отлагат планирана ротация на други.
Командващият на американските сухопътни сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис каза през юли на пресконференция в Унгария: «Всички, които живеят близо до Западния военен окръг, са леко обезпокоени, защото чуват за мащабите на ученията».
Руските въоръжени сили бързо се модернизираха в  последното десетилетие и «Запад» им дава възможност да тренират групово.
Москва обвинява за нарастващото напрежение по оста запад-изток разширяването на НАТО в източна посока и разполагането през последните години на още натовски войници в страни, граничещи с Русия. НАТО казва, че повишеното численост на войските на пакта, дислоцирани в тази част на Европа, е отговор на руското анексиране на Крим праз 2013 г.
Русия не е обявила колко войници ще участват в «Запад 17», но руският посланик в НАТО Александър Грушко каза, че не се предвижда в отделните фази на маневрите да участват повече от 13 хиляди войници — лимитът, над който Русия съгласно международните споразумения ще е задължена да допусне военни от други страни да наблюдават ученията.
Теоретично Русия може да раздели маневрите на няколко части, за да спази ограничението от 13 хиляди. Западни анализатори казват, че предишните учения «Запад» са включвали около 70 хиляди военен и спомагателен персонал, въпреки че Русия предварително е информирала НАТО, че числеността няма да надхвърли 13 хиляди.
Игор Сутягин, съавтор на «Новите сухопътни сили на Русия», чиято официална премиера е на 20 септември, казва: «За съжаление не може да се вярва на това, което казват руснаците». По думите му «сто хиляди е може би преувеличено, но 18 хиляди е напълно реалистично». Той не очаква атака срещу балтийските страни, тъй като те са членки на НАТО. «Все пак има по-лесни начини да извършиш самоубийство», казва той. Но допълва, че Путин е майстор на неочакваните неща и че Русия може да предприеме действия другаде, например да завземе още територия на Грузия.
В публикувана през май съвместна статия на полк. Томаш Ковалик, бивш специален помощник на председателя на Военния комитет на НАТО и директор на департамент в полското министерство на националната отбрана, и Доминик Янковски, високопоставен чиновник в полското външно министерство, пише, че Русия е поръчала 4000 вагона за транспортиране на войските й до Беларус и се изчислява, че военният персонал може да наброява 30 хиляди. Като се добавят военните части, които вече са в Беларус, и тези от руската Калининградска област, както и войниците, пристигнали по въздух, това може да се окажат най-големите руски военни учения от 1991 г.
НАТО е заявила, че най-големите нейни учения «Трайдънт джавелин 17» за тази година (8-17 ноември) ще включват едва 3000 войници. «Трайдънт джавелин 17» са подготовка за по-големи учения догодина — «Трайдънт джънкчър 17» с участието на около 35 хиляди войници.
Представителят на НАТО добавя:

«Засилихме нашето военно присъствие в източната част на съюза в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и нейното военно засилване в региона. Ние имаме четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша, ясно напомняне, че нападение срещу един от съюзниците е нападение срещу всички. Обаче силовата позиция на НАТО не е реакция на «Запад 17». 

По времето на Студената война «Запад» бяха най-големите военни маневри на Съветския съюз и в тях участваха вероятно от 100 до 150 хиляди военни. След разпадането на Съветския съюз ученията бяха възобновени през 1999 г. и оттогава се провеждат през четири години.
/БТА/, Юън Мак Аскил, «Гардиън»

Тагове: ; ; ; ; ; ;