Изводът на президента на Чехия, че Босна и Херцеговина са «терористичната база на Европа», не е изненада, отчитайки, че точно сега там свободно живее един човек без гражданство, един от най-известните терористи — Тарик Махмуд Ахмед ал Сабах.

Това пише белградското издание «Вечерни новини», цитирайки коментара на известния експерт по сигурност и тероризъм от Република Сръбска Джевад Галияшевич.

«Земан само потвърди това, но не и защото той се вълнува за Босна, а защото така Босна ще превръща в заплаха за своите съседи и за ЕС.

В ЕС зачестиха подобни изявление на високопоставени лица, предупреждавайки, че Босна трябва да спре да върви по този път и да ликвидира функционерите на «паралелните общества», да се раздели с ислямисткото си минало, в противен случай ще последва изолация», казва Галияшевич.

Според него, Босна отдавна е място за създаването на терористична база.

«В тази страна и до днес има 64 уахабистки селища, от които болшинството са съгласи да се присъединят към ИДИЛ, а 22 функционират отделно.

Но за това се казва от религиозна гледна точка. Няма обща позиция на службите за сигурност.

Само в Босна и Херцеговина около  600 хиляди човека преминават през тези служби като терористи, които помагат на терористични организации.

Около 100 хиляди са основата на религиозната подкрепа на тероризма.

Членовете на организацията «Ал муджахедин» свободно си живеят из Босна, те никога не са били съдени.

Никъде в региона ги няма шестимата осъдени, които бяха по над десет години в Гуантанамо, а сега си живуркат без адекватен контрол», продължава експертът.

«Тук имаме спецслужби от Саудитска Арабия, хуманитарни организации, които са включени в списъците на забранените, поради финансиране на тероризма.

Турция също напълно контролира босненските служби.

Ако сърбите, хърватите и башняците в Босна и Херцеговина приемат това положение на нещата, то Европа точно няма да ги приеме».

По-рано президентът на Чехия Милош Земан направи изявление, че след поражението на Сирия и Ирак терористите от Близкия Изток ще се разположат в Европа, а тяхната опора ще стане Босна и Херцеговина.

Официално Сараево решително отхвърли тези предположения.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;