«Немският предизборен сезон е тих. Твърде тих», така е озаглавил коментара си в  The New York Times журналистът Йохен Битнер.

«Ако нищо не сте слушали за предизборната кампания в Германия — това е защото за нея почни не се чува, а общонационалните избори, които ще определят дали на поста канцлер ще остане за 4 пъти Ангела Меркел, са насрочени за 24 септември», се казва в статията.

«Говорим за същата тази Германия, която за последните две години прие около милион бежанци, с милиони евро откупи банкрутиралите европейски държави, зае твърда позиция относно Русия, след като тя анексира Крим и превключи ядрените централи на зелена енергия», се казва в статията.

«Всичко това се случи по времето на вахтата на Меркел и нееднозначно се оценява в страната. Малко са тези които се съмняват, че тя за четвърти път ще заеме поста канцлер», пише авторът.

По данни на допитването, Меркел изпреварва социалдемократа Мартин Шулц с 20 %, но до момента остава един въпрос — с кого Меркел ще влезе в коалиция — с либералите или със «Зелените»?

Според журналиста, християндемократите и социалдемократите не дискутират по горепосочените проблеми, защото се страхуват, че откритите дебати ще доведат до обществено недоволство.

Обсъждането на тези въпроси е оставено на периферните партии.

В резултат партия «Алтернатива за Германия’ (настроена срещу имигрантите и против истаблишмънта) може да влезе в парламента и да получи трето по величина представителство.

«С други думи, Германия, вероятно, я очаква възраждане на политическото разнообразие», пише авторът, отбелязвайки, че «укрепването на немската демокрация ще се случи точно навреме, защото задачата на Германия е да защити и обезпечи жизнеспособността на демокрациите в другите части на света».

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник:  https://www.nytimes.com/2017/08/24/opinion/angela-merkel-german-elections.html?_r=0

Тагове: ; ;