Посланикът на САЩ в Москва Джон Тефт призна, че антируските санкции са «тъп инструмент», но в същото време заяви, че те са били необходими.
Посол США в России Джон Теффт. Архивное фото
САЩ въведоха санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна през 2014 година, след което нееднократно ги разширяваха.

«Струва ми се, че санкциите — това е тъп инструмент. По това няма никакви въпроси, всички го разбират това», каза той в интервю за радиостанция  «Эхо Москвы».

 
 «Но изборът, който тогава стоеше пред администрацията на Барак Обама, се заключаваше в следното:
«Искате ли да водите война с Русия?», поясни посланикът.
По такъв начин санкциите, според него, са били необходими, за да «се изрази несъгласието с нарушаването на международното право».
Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано подписа закон, който предполага разширяването на редица секторни санкции срещу икономиката на Русия.
В частност, съкращава се максималния срок на финансиране на руските банки, намиращи се под санкциите на САЩ, до 14 дена, на компаниите от нефтогазовия сектор — до 60 дена, (по-рано бяха 30 дена и 90 дена съответно).

Ето какво пише Европейският съюз (който до неотдавна подкрепяше всички американски санкции) за санкциите в официалния си сайт:

Ограничителните мерки или санкциите са важен инструмент на общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС). Те се използват от ЕС като част от интегриран и всеобхватен политически подход, включващ политически диалог, допълнителни усилия и употреба на други инструменти, с които Съюзът разполага.

Основни цели при приемането на санкции

  • гарантиране на ценностите на ЕС, неговите основни интереси и сигурност
  • опазване на мира
  • консолидиране и подкрепа на демокрацията, правовата държава, правата на човека и принципите на международното право
  • предотвратяване на конфликти и укрепване на международната сигурност

 

Санкциите целят да предизвикат промяна в политиката или поведението на лицата, към които са насочени, с оглед насърчаване на целите на ОВППС. Те могат да са насочени към:

  • правителства на държави извън ЕС, поради провежданите от тях политики
  • образувания (дружества), които осигуряват средствата за провеждането на въпросните политики
  • групи или организации, например терористични групи
  • лица, които подкрепят съответните политики, участват в терористични дейности и т.н.

 

Санкциите са разработени по такъв начин, че да свеждат до минимум неблагоприятните последици за онези лица, които не носят отговорност за политиките или действията, довели до приемането им. По-специално, ЕС се стреми да сведе до минимум последиците за местното цивилно население и за легитимните действия във или със съответната държава.

Всички приети от ЕС ограничителни мерки са в пълно съответствие със задълженията, произтичащи от международното право, включително онези, които се отнасят до правата на човека и основните свободи.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;