Президентът на Франция Еманюел Макрон призова турския си колега Реджеп Ердоган за бързо освобождаване на френския журналист Лу Бюро, задържан в Турция от 26 юли, и за завръщането му във Франция, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на Елисейския дворец.

Макрон, който е разговарял по телефона с турския президент, «е поискал от него освен вече издействаното подобряване на условията при които е задържан журналистът, неговото бързо освобождаване и завръщането му във Франция».

Двамата президенти са се споразумели контактите да продължат и на министерско равнище, за да бъде намерено във възможно най-кратки срокове положително решение, се казва в съобщението на френското президентство.

Френският държавен глава беше изразил безпокойството си на 15 август в телефонен разговор с турския си колега, с когото се договори да разговарят отново по въпроса тази седмица.

В петък е била отхвърлена молба за освобождаване на Лу Бюро, съобщи неговият адвокат на АФП. Молбата е била отправена в началото на август до съдията, обвинил и пратил 27-годишния мъж в предварителния арест по подозрения в принадлежност «към въоръжена терористична организация», уточни Мартен Прадел, един от адвокатите на журналиста.

«Отхвърлянето на молбата за освобождаване означава още един месец зад решетките и наложителната намеса на държавния глава, за да има надежда за неговото освобождаване», реагира във Фейсбук групата в подкрепа на Лу Бюро.

В четвъртък в Париж беше организиран митинг в подкрепа на журналиста, а подписка за неговото освобождаване събра близо 28 000 подписа.

Лу Бюро, независим журналист, който е работил за телевизионните канали ТВ5 Монд и Арте, бе задържан на 26 юли на границата между Ирак и Турция, след като у него били намерени снимки, на които той е заедно със сирийски кюрдски бойци от Силите за защита на народа. Анкара разглежда Силите за защита на народа като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия

Дипломиран от Националния институт по администрация.

След завършването си Макрон встъпва на държавна длъжност като финансов инспектор, преди да започне през 2008 г. кариера като банкер във френската търговска банка.

Между 2006 и 2009 г. е член на Социалистическата партия. Назначен като заместник главен секретар в кабинета на президента от Франсоа Аланд през 2012 г.. След две години става министър на икономиката, индустрията и цифровизацията във второто правителство на Манюел Валс.

През април 2016 г. създава свое политическо движение, наречено „Напред!“  и четири месеца по-късно напуска министерския си пост. На президенстските избори проведени една година по-късно, Макрон печели и двата тура, като е окончателно избран с 66,06% от подадените гласове срещу 33,94% за Марин Льо Пен.

След работата си в Министерството на икономиката и финансите работи за парижкия „Институт Монтен“, мозъчен тръст с либерална икономическа насока. След препоръки от Серж Вайнберг (по това време един от председателите на Санофи) и Жак Атали започва през 2008 г. работа като инвестиционен банкер в парижката банка Rothschild & Cie. 

През 2014 г. Еманюел Макрон участва в среща на Белдербергската група, също както през 2016 г. посоченият от него министър-председател Едуар Филип.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;