В документите на WikiLeaks, до които имат достъп  Libération, Mediapart и la Repubblica, се разкрива информация за това, че американската разузнавателна агенция в края на 2000-та година е разработвала «троянски кон», за да извършва взлом върху тези технически средства, които публикуват материали от чуждестранни партньори, пише Жан-Марк Манаш от  Liberation.

Популярната поговорка в разузнавателната общност гласи, че в сферата на шпионажа няма съюзници — има само интереси, се казва в статията.

Интересът на американската разузнавателна агенция към подобен род данни вече е широко потвърден от документални данни. През 2010 година организацията на Асанж публикува американско дипломатическо съобщение от юли 2009 година, изпратено до 30 посолства и консулства, а също до ЦРУ, по повод новата държавна директива в областта на разузнаването по отношение на т.нар. «жива сила», т.е. събирането на данни за физически лица, отбелязва журналистът.

Общественото мнение беше шокирано от разкриването на информацията, че на американските шпиони им е било заповядано да събират биометрични данни на много високопоставени дипломати.

Това се отнасяло не само до севернокорейски, китайски, кубински, индийски, пакистански, судански дипломати, но също и преди всичко до постоянните представители на другите страни-членки на Съвета за сигурност към ООН (Китай, Франция, Великобритания, Русия), продължава журналистът.

Секретните документи на американската разузнавателна агенция, разкрити този четвъртък от сайта WikiLeaks, дава да се разбере, че събирането на биометрични данни се е простирало далеч в по-големи мащаби.

Става ясно, че научно-техническото бюро на ЦРУ — еквивалент на знаменитото «Q» на Джеймс Бонд, отговарящо за техническата поддръжка на нелегалната работа на британската секретна разузнавателна служба МI6 — започнало да доставя определен брой «служебни връзки» (ведомства, аналогични на ЦРУ в сферата на разузнавателните служби и сигурността зад граница) за събиране на биометрични данни, посочва Манаш.

В техническата документация, публикувана на сайта  WikiLeaks, не са детайлизирани нито целите, нито събирането на биометричните данни.

Но от документите става ясно, че ЦРУ от 2008 година е разработило шпионска програма, предназначена за проверка на т.нар. «средства за връзка», която всъщност давала достъп до биометричните данни, събирани, благодарение на програма, която била предоставена, се казва в статията.

Троянският кон носи името ExpressLane («Експресна магистрала»), използва се от агентите на ЦРУ по време на посещенията им в средствата за връзки. Под формата на обновяване на биометричното програмно обезпечение компанията  Crossmatch предоставила програма, дадена от ЦРУ, за  splash screen, която давала на американските шпиони необходимото време за изтегляне на биометричните данни, предварително събрани от програмата, пише Манаш.

Хакерите от ЦРУ също се загрижили програмата да не бъде блокирана от антивирусни програми от такива компании като McAfee, Norton и «Лабораторията Касперски», -пише авторът на статията.

«Службите за връзка», работещи заедно с ЦРУ, потвърждават, че в случай на необходимост ЦРУ ще прибегне до същия подход и към своите партньори.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Libération

Тагове: ; ; ;