Военният кореспондент в Сирия, политологът, публицист Игор Димитриев в коментар за  News Front заяви, че освобождението на Дейр ез-Зор означава завършване на активната фаза на гражданската война в Сирия.

«Сталинград — това е Алепо. Дейр ез-Зор ще означава фактически завършването на активната фаза на гражданската война в Сирия.

Градът е последната голяма крепост на ИДИЛ в региона, който би могъл да стане нова столица на ИДИЛ.

Те планираха да доубият на останалите защитници, които се бяха укрепили в центъра на града и да поставят там свои структури.

Това е най-големият град в източна Сирия.

Той е разположен на брега на река Ефрат и в мирно време беше център на нефтодобивната и нефтопреработвателната промишленост на Сирия, т.е. в околностите на града се намират голям брой сирийски нефтени находища.

В долината на река Ефрат са разположени важни територии, които обезпечаваха Сирия със зърно и памук, с продукти за хранителната и леката промишленост.

Като цяло градът заемаше за икономиката на страната важно място.

В културно отношение градът бе насочен към съседния Ирак и там имаше достатъчно напрежение.

Пустинните територии около Дейр ез-Зор са достатъчно открити за преместването на групи ислямисти от територията на Ирак, границата там много лошо се контролира.

От началото на гражданската война в Сирия провинцията бе завзета от бойците на ССА, а след това от ан-Нусра.

Първоначално умерената опозиция, а след това ислямистите, а в последно време и ИДИЛ.

Но самият град за всичките тези години запази своята отбранителна способност, вътре в центъра на града се укрепиха части на Националната гвардия, начело с полковник Захредин — най-ярката личност, лидер на друзите, той подкрепи Асад и държа града в продължение на 3 години.

Градът се снабдяваше от въздуха, населението получаваше продукти, лекарства с помощта на самолети, но гарнизонът в продължение на всички тези години пречеше на ИДИЛ да завземе града», сподели експертът.

News Front

Тагове: ; ;