ЕС все по-строго се отнася към политиката на Сърбия, пише белградското издание  «Вечерние новости», позовавайки се на източник от администрацията на ЕС.

Акцентът ще бъде върху въпроса за Косово, отношенията с Русия и правото.

Редица държави настояват за по-скорошна имплементация на Глава 31 (преговорите за влизането на Сърбия в ЕС, бел.ред), в която се обозначени въпросите за сигурността и външната политика.

А за Сърбия това е много важно, защото става дума за отношенията й с Руската Федерация, пише изданието.

Предвид сложните отношения с Москва в тази сфера се забелязва значителната активност на Полша и страните от Прибалтика, при това Естония до края на годината председателства ЕС.

«Проблемът е в това, че платформата на преговорите по този въпрос все още технически не е готов и няма да бъде готов през 2017 година. Затова глава 31 може да забави евроинтеграцията на Сърбия», казват в Брюксел.

«В същото време Естония, Литва, Латвия и Полша настояват този процес да бъде ускорен, за може по-бързо «да се отдели Белград от Москва» с помощта на нови условия в рамките на преговорите.

Има неформален диалог за задържането до края на тази година, докато се открият икономическите глави, допуска се, че това ще стане до декември, а от януари ще започне сериозният натиск по темата за Русия», съобщава  «Новостей».

Що се отнася до Косово, Брюксел търси нови възможности за нормализиране на отношенията, в този смисъл много са тези, които очакват да се анонсира вътрешен диалог в сръбската общественост, който скоро трябва да започне.

В областта на правото ЕС иска да работи по темата «със същия ентусиазъм, с който се провеждат икономическите реформи».

News Front

 

Тагове: ; ;