Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция определи вчера като «инцидент» и «техническа грешка» гибелта на 14 цивилнив петък в йеменската столица Сана, предадоха Ройтерс и ДПА.
Най-малко 14 цивилни, включително жени и деца, са загинали в района Фадж Атан в околностите на Сана рано сутринта в петък при въздушни удари на водената от Саудитска Арабия коалиция. Местни жители съобщиха, че шест от жертвите са деца.
Говорителят на коалиционните сили полковник Турки ал Малики посочи, че въздушният удар е имал «основателна военна мишена», а именно — команден и контролен център на хусите. Той обвини бойците, че са използвали цивилни като човешки щит.
В страната от август 2014 г. се води война между правителствените сили и шиитските бунтовници хуси. Заради този конфликт, отнел живота на над 8000 души, 17 милиона жители на Йемен страдат от недостиг на основни хранителни продукти, а 7 милиона са на прага на глада.
През март 2015 г. многонационална коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, започна да нанася удари срещу хусите, подкрепяни от Иран, които контролират йеменската столица Сана, БТА

Тагове: ; ; ; ;