Строителите на моста в Крим започнаха първия етап на уникалната операция по транспортиране и поставяне на железопътната арка в Керченския пролив, която тежи повече от шест хиляди тона, предаде РИА Новости, позовавайки се на разкази на журналисти, публикувани в интернет страницата на информационния център „Кримски мост“.
„Морската операция в проекта за Кримския мост, без преувеличения, е уникална за строежите в море: транспортирането, а след това и поставянето и монтажа, в условията на морска акватория с нестабилен хидрометеорологически фон, конструкция на арка, чието тегло е повече от 6 хиляди тона. Тази операция щеше да е невъзможна без гигантския опит, натрупан от строителите по време на строежите на други обекти. Тази операция е резултат от многогодишна практика и модерната технология на руското и световно мостостроене“, пишат в „Инфоцентъра“.
Строителите бяха подготвили арката и я бяха натоварили на плаващи опори. Рано сутринта започна самата операция за пренасяне на конструкцията към носещите основи на моста. В операцията участват повече от десет плавателни съда и 100 души, Фокус

Тагове: ; ;