Полско-немски парад по случай завземането на Чехословакия

Научният директор на Руската военно-историческа общност Михаил Мягков в разговор с РТ коментира намеренията на полските власти да получат от Берлин репарации за вредите от Втората световна война.

Той припомни, че в резултат на войната, независимо от големите загуби, страната е получила частична компенсация под формата на източногермански земи.
Затова не може да се разчита на каквито и да било репарации за материален ущърб.
«Полша беше жертва на нацистката агресия, тя понесе огромни загуби, но си струва да се отбележи, че част от репарациите, които взе СССР от Германия, бяха дадени на Полша.
Второ, Полша получи значителни територии за сметка на източногерманските земи.
 Например в Източна Прусия, където, според различни оценки, бяха покрити над половината от материалните загуби на Полша в годините на Втората световна война.
Това бяха икономически развити територии.
Полша би могла напълно успешно да се възстанови, благодарение на тях», сподели Мягков

Експертът отбеляза, че Полша сама се е отказала през 1953 година от репарациите в своя полза за сметка на ГДР, затова няма смисъл да се оспорва това решение.

Научният директор на РВИО подчерта също, че за този период Полша е била мощна развиващата се държава, която след войната се е превърнала в индустриално-аграрна, а преди войната е била «главно аграрна» държава.

«Това беше държава със свое правителство, със своя Конституция, език.

Полша, като самостоятелна държава, можеше да не се отказва от тези репарации.

Но това, което се случи, се случи именно в резултат на решението на полското правителство…

Полша трябва по-добре да познава своята история и реално да пресметне, колко и каква помощ е получила…», добави Мягков.

Политическият и военен експерт от фонда «Народна дипломация» Сергей Простаков коментира изявлението на министър-председателя на Полша Беата Шилдо за искането й за репарации от Германия за щетите, причинени на страната по време на Втората световна война.

«Причините за демарша на Варшава е вътрешната политика, при която партията на Ярослав Качински (» Право и справедливост »-бел.ред.), т.е.  управляващата партия се стреми да използва историческата памет за собствените си цели, както и кризата на доверие в ЕС. Варшава отдавна не се ръководи от Брюксел и Берлин, а от  Вашингтон, като най-верен съюзник на САЩ в Европа «, — отбелязва в разговор с  ФАН Простаков.

По-рано министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич каза още, че Германия трябва да плати репарации за Полша,  за загубите, причинени й в годините 1939-1945.

По-рано премиерът на Полша Беата Шидло заяви, че Варшава има правото да иска репарации от Германия за вредите, нанесени на страната по време на Втората световна война.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;