Въпреки санкциите, наложени от Москва, срещу закупуването на плодове и зеленчуци от Европейския съюз, в отговор на мерките на ЕС, който забрани закупуването на някои продукти произведени в Русия, големи количества плодове, най-вече праскови и нектарини от страните в ЕС с по-топъл климат, включително Гърция, Италия и Испания, достигат до щандовете в московските магазини, а доставките са стабилни, като прекупвачи, базирани в Беларус са основните заподозрени за контрабандната търговия, пише Ekathimerini.
Търговци от Беларус са заподозрени, че се промъкват през санкционната мрежа и вкарват в Русия вносни плодове, представяйки ги като свои – това най-вероятно се случва с помощта на руските власти.
Първоначалната информация, че Беларус е удвоил износа си на нектарини и праскови към Русия, не предизвика голямо учудване, въпреки че климатът на Източноевропейската държава не ѝ позволява да произвежда тези плодове.
По-късно стана ясно, че производствена линия от Италия и Испания достига до руския пазар. Според последната информация, търговците, свързани с руския пазар, обикалят Северна Гърция, основен земеделски район и купуват големи количества плодове, включително нектарини и праскови.
Катимерини скоро проведе разследване в супермаркетите, магазините и плод-зеленчуците в руската столица и то показа, че гръцките продукти са достъпни навсякъде.
Русия е силно зависима от внос на плодове и зеленчуци. (Специално на топлолюбиви плодове, които няма как да бъдат произведени в климатичните зони, които обхваща Русия – бел. ред.), Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;