Вандали оскверниха снощи няколко паметници в сърцето на Сидни, включително паметника на британския мореплавател Джеймс Кук. Това съобщава в събота полицейският говорител на Нов Южен Уелс.

«Полицията разследва редица инциденти със злонамерено действие спрямо мемориали, първото е извършено  снощи около 2:00-3:00,» — заяви полицията.

Според съобщения в СМИ, неизвестни лица със спрей са написали на паметника на Джеймс Кук в Хайд парк надпис:

«Няма какво да се гордеем с геноцид» «Променете датата».

Същото се е случило с паметника ва Лачлан Maккуори, които в началото на XIX век е бил управител на британската колония на Нов Южен Уелс, АНЗАК мемориала (Австралийско-новозелендски армейски корпус, който е участвал в Първата световна война), както и редица други паметници в центъра на най-големия австралийски град ,

През последните дни в Австралия върви ожесточен дебат по инициатива на водещия Стан Грант, който призовава да се свали в Хайд парк в Сидни паметникът Джеймс Кук.

Гневът на Грант не е предизвикан от самия паметник, а от надписа на него, който гласи, че Кук «открива тази територия. 1770».

Поддръжниците на демонтажа на паметници казват, че Австралия всъщност е открита от аборигените 60 хиляди години преди пристигането на британците.

Друга тема на дебатите е неотдавнашното решение на властите на три общини в щата Виктория да не се чества Деня на Австралия 26 януари, защото произходът на този празник датира от пристигането в пристанището на Сидни през януари 1788 на първия британски флот и провъзгласяването на британския суверенитет над източното крайбрежие на континента.

Според властите в трите общини, трябва да се промени датата на празника, за да не се обижда по този начин местното население, за което 26 януари бележи началото на колонизацията и поробването.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул разкритикува привържениците на демонтажа на британските паметници.

Според него британците имат голям принос за развитието на Австралия.

Той разкритикува и активистите, които настояват за НЕчестванета на Деня на Австралия.

 

«Ако някой иска да напише нова глава в нашата история или да оспори основите на миналото ни, моля, направете го» — заяви министър-председателят, говорейки пред репортери в петък.

«Въпреки това, ние нямаме право да участваме в сталинистки упражнения за заличаване на страници на нашето минало — предупреди той. — Всички тези статуи и паметници са се превърнали в част от историята, а ние трябва да ги защитим и да се отнасяме с уважение към тях.

Нека издигнем нови паметници, обяснявайки историята .. и изключително богата история, поради което аз силно се застъпвам за Ден на Австралия, когато честваме нашата история в цялото й разнообразие и с всички противоречия. »
«Ние празнуваме този празник като австралийците и трябва да се гордеем с него», — заключи министър-председателят.

News Front

Тагове: ; ; ; ;