Съветникът на Белия Дом Себастиян Горка, който е близък съюзник на националистическата фракция, предвождана от бившия главен стратег на Дома Стив Банън, вече не е на работа за президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Reuters.

Белият Дом излезе с официално съобщение: „Себастиян Горка не е подал оставка, но можем да потвърдим, че той повече не работи в Белия Дом.“

Източниците от Белия Дом мълчат, но съобщението намеква, че той е уволнен.

Излезе информация, че Горка си е разменил реплики със Съветника по националната сигурност генерал Хърбърт МакМастър и други военни, по въпроса за преориентация на политиката на Щатите в Афганистан.
Горка, който редовно участваше в телевизионни предавания, за да “натрапи“ политиките на Тръмп, беше конфликтна личност в администрацията. Мнението на ветераните разузнавачи и дипломати за него е, че е идеолог с малко опит в реалния живот.

Той е последният, от поредица националисти-ястреби, който напуска Националния съвет по сигурността на САЩ и други постове в Белия Дом, през последните седмици, което предполага, че в борбата между съветниците по външните работи на Тръмп, са надделели интернационалистите, като МакМастър, Военният министър Джеймс Матис и Държавният секретар Рекс Тилърсън.

По-рано се появи информация, която уж цитираше източници, запознати със ситуацията, в която се твърдеше, че Горка, експерт по контратероризъм, е подал оставка. Според информацията е имало прощално писмо, в което Горка е изразил огорчението си от моментното състояние на делата на администрацията на Тръмп.

„Като резултат от това, най-добрия и ефективен начин да те подкрепям, господин президент, е като стоя извън Дома на народа“, е цитиран Горка в писмото, което все още не е показано.

„За съжаление, извън вас, хората, които олицетворяваха политиката „Направи Америка велика отново“, срещнаха вътрешна съпротива, бяха систематично отстранявани или неглижирани, през последните месеци. Това стана напълно очевидно, когато прочетох текста на съобщението ви за Афганистан, тази седмица“, пише в писмото, което все още не се знае дали е реално.

Горка е гражданин на САЩ, роден във Великобритания от родители унгарци. Той е работил като редактор на отдела за национална сигурност на интернет страницата на Стив Банън Брейтбарт, където често предупреждаваше за ислямския тероризъм, Фокус

Тагове: ; ; ; ;