NI: Желаещите да проверят боеспособността на руския флот трябва да се запасят със спасителни салове

Дата на публикуване: 26 08 2017, 05:43


Модернизираният военно-морски флот на Русия е предназначен не за съперничество със САЩ, а за противодейсвие на американските сили в рамките на съвременната руска стратегия за мощна държава, пише
 The National Interest.
ВМФ на Русия играе важна роля в подкрепата на тази стратегия, независимо от всички налични недотатъци, Западът не би трябвало да го недооценява, се подчертава в статията.
NI: желающим проверить боеспособность российского флота надо запастись спасательными плотами и лодками

Reuters

ВМФ на Русия днес е значително по-ефективен и активен, отколкото в миналото, макар това често да не искат да го признаят, пише  The National Interest.

И макар Москва и до днес да използва някои «остатъци» от океанския ВМФ, който тя наследи от СССР, тяхното място постепенно се заема от нов флот, както подводен, така и надводен.

Този флот се отличава съществено от предишния и имат собствена стратегия, се отбелязва в статията.

Според авторите, САЩ не бива да се страхуват от новия руски ВМФ  — но следва «да се отнасят с уважение към това, което прави Москва със своите морски сили, а и внимателно да изучат тези действия. В противен случай неосъзнаването на възможностите на противника и логиката, свързваща неговите действия, може в един злощастен ден да му поднесат множество неприятни сюрпризи.

В аналитичните статии на тема руски военен потенциал въоръжените сили на тази страна обикновено се представят като могъщ гигант или като немощен организъм на границата на умирането.

Всички подобни интерпретации са по същество неправилни и много вредни, се подчертава в статията.

«Именно затова ние изучаваме вероятните противници — за да разберем тяхната стратегия, доктрина и бойните им способности, в които те влагат пари, за да не говорим на властите глупости, а да им предлагаме ясен анализ и перспективи».

Съвременният ВМФ на Русия е предназначен не за съперничество с ВМФ на САЩ, а за противодействие, поясняват авторите.

Освен това, той е призван да обезпечи стратегията на «мощната евразийска континентална държава» в 21 век.

И макар Русия днес да не  е така могъща, както някога СССР, но тя все пак си остава велика държава, а нейните въоръжени сили могат да имат числено превъзходство на границите на страните, но са и достатъчно силни, за да нанесат на противника съществена вреда по време на конфликт.

Москва притежава мощен ядрен арсенал, който тя без да се срамува ще употреби в случай на необходимост, пише  The National Interest.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://nationalinterest.org/feature/why-the-russian-navy-more-capable-adversary-it-appears-22009

Тагове: ; ; ; ;