Владимир Путин подписа указ за руско гражданство на двукратния австралийски световен шампион по велосипедизъм Шейн Пъркинс, пише The Guardian. Както отбелязва изданието, решението да премине към руския национален отбор е било взето от спортиста, преди пречките, които му поставяла Австралийската федерация по велосипедизъм, както и по съвет на свой руски приятел.

Велосипедистът завоюва бронзов медал в индивидуалния спринт на Олимпийските игри през 2012 година. Той подаде молба за граждансто през февруари, след като уведоми Австралийската федерация по велосипедизъм за своето намерение да участва под друг флаг, пише The Guardian.

По време на Олимпийските игри през 2016 година той не попадна в австралийския национален отбор, след което заяви, че търси начин да участва в Олимпийските игри през 2020 г.

”Бих искал да поблагодаря на Руската Федерация по велосипедизъм, на президента Путин, на моя треньор Владимир Хозов и на силния екип от хора, коио направиха този преход възможен”, заяви велосипедистът.

Според Пъркинс, той е готов да представлява Руси през 2020 година и усърдно ще тренира, за да може да вдига нивото си постоянно.

30-годишният Пъркинс се намира в Санкт Петербург, където зае първо място в екипния спринт на шампоината на Русия по велоспорт. Той зае трето място в индивидудалния мъжки спринт.

Пъркинс няма никакви роднини в Русия. Нещо повече, единствената му връзка с Русия е здравото приятелство с колегата му Денис Дмитриев, който го посъветвал да премине в руския екип, отчитайки, че Пъркинс по никакъв начин не успявал да попадне в състава на австралийския национален отбор.

Независимо от внушителния списък на постижения, сред които и титлата световен шампион то кейрин и групов спринт, а също златен медал от игрите, неговият професионален ръст фактически спира след световния шампионат през 2015 година.

Според спортиста, Австралийската федерация по велоспорт не му позволявала да участва в световния шампионат, дори независимо от това, че Пъркинс сам предложил да даде пари за участието си.

Когато той не попаднал на Олимпиадата в Рио, му станало окончателно ясно, че под знамето на Австралия той вече няма бъдеще.

Тогава Пъркинс започнал да разглежда различни варианти за решаването на проблема. Австралийската федерация не му пречела, отбелязва изданието.

«Започвам да се състезавам за Русия от нулата. Тук нямам никакво минало, за разлика от положението ми в Австралия», отбелязва Пъркинс.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;