Съдебното дело над Уилям Браудър, собственикът на фонд Hermitage Capital, за укриването на данъци, почна в Тверския съд на Москва, но той няма да участва в него, както и адвоката му, заяви пред РИА Новости в петък неговият адвокатАлександър Антипов.

«Нито Браудър, нито аз, нито Черкасов (второ лице, включено в случая), нито адвокатът му по делото, няма да участваме,» — каза адвокатът.

Той добави, че това е позицията на неговия директор, адвокатът изпрати официално уведомление до съда, обяснявайки причините.

«По случая е назначен «дежурен адвокат, назначен от съда на основание член 51 от Наказателно-процесуалния кодекс», — каза Антипов.

Следващото заседание по делото е насрочено за 7 септември.

Уилям Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия през 1995-2007 година. В Русия той е осъден задочно на девет години в наказателно дело за финансови измами. Великобритания преди това отказва да екстрадира бизнесмена, който след завръщането си в САЩ той открито критикува Москва.

Броудър е обвинен в организирането на укриване на данъци, организирането на умишлен фалит и опит за нарушаване на задълженията по данъците. Общият размер на щетите, нанесени от Браудър и неговия бизнес- партньор Иван Черкасов е в размер на  3,5 милиарда рубли.

Браудър и Черкасов са обявени за международно издирване, но живеят спокойно в Лондон.