При администрацията на Обама САЩ и ЕС необичайно широко си сътруднеха  при налагане на санкциите срещу Иран и Русия, но сега, поради Акта за противодействие на противниците на Америка по пътя на санкциите (CAATSA), който беше приет от Конгреса наскоро, европейско-американските търкания могат да бъдат възобновени – това твърдят в статията  в The Washington Post — Брайън Р. Ърли  (Рокфелерки колеж по публична администрация и политика, университета в Олбани) и Кийт Пребъл..

«От средата на 1980 г. до средата на 2000, политиката на санкции на САЩ често води до трансатлантически конфликти Държавите-членки на ЕС активно, действайки в полза на техните компании, подкопаваха санкциите на САЩ, наложени срещу страни като Иран и Куба.» — пишат авторите.

САЩ се опитаха с помощта на «вторични санкции» да заставят европейските компании да действат в съответствие с политическите цели на Съединените щати.

«ЕС даде заден: подаде жалба във ВТО и въведе закон, забраняващ  на компаниите от ЕС да изпълняват решението на американските власти за налагане на санкции,» — се казва в статията.

При администрацията на Обама ЕС съдейства за санкциите срещу Иран. На много на европейски компании тези санкции пречеха. След като през 2015 година беше сключено т.нар. “ядрено споразумение” между Иран  и “шесторката” държави, САЩ запазиха широкия спектър от санкции срещу Иран, а ЕС в началото на 2016 отмени много ограничения.

”В Европа са малко тези, които поддържат идеята да се възобновят енергичните опии да се наложат санкции над Иран”, се казва в статията.

«Това до голяма степен обяснява защо ЕС не е доволен от CAATSA. Вместо укрепване на консенсус с ЕС  около взаимоприемливи условия, CAATSA дава на изпълнителната власт правото да налага вторични санкции върху чуждестранни фирми, увеличаващи едностранните американски санкции, наложени на Русия.» — пишат авторите.

Ърли и Пребъл твърдят: «Тези вторични санкции са особено чувствителни, защото санкциите срещу Иран повишиха зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива от Русия.»

Според тях, други доставчици за ЕС едва ли ще намерят, защото «в Либия има вътрешна нестабилност, а в Норвегия Великобритания производството на нефт пада.»

«В близко бъдеще, американските политици не могат да се надяват на енергично сътрудничество с ЕС при налагането на санкции върху Иран и Русия», — се казва в статията.

Германия гръмко критикува CAATSA.

«Официалните лица  на ЕС също изразиха загриженост, че вторичните санкциите, които биха могли да нарушат тези ключови проекти като газопровода» Северен поток-2 «, биха могли да нанесат вреда върху  сътрудничество между ЕС и САЩ в бъдеще,» — пишат авторите.

Според тях, ако Съединените щати активно приложат  вторичните санкции срещу компании от ЕС, това може да принуди европейските политици към активна съпротива срещу  санкциите или към ответни мерки срещу САЩ.

«Ако санкциите не се спазват от една страна, то това може да се превърне в голяма пречка за успеха на американските санкции като цяло,» — пишат авторите.

«Гърция, Италия, Испания и Португалия биха предпочело санкциите срещу Русия и Иран да са  смекчени или отменени изцяло. Германия на стратегическо и икономическо ниво е заинтересована от прокарването на газопровода » Северен поток » и е затрупана с договори с с руски компании в енергийния сектор. Ако ЕС престане да  задължава държавите-членки да съдействат за американските санкции срещу Русия, фирмите от ЕС ще побързат да се възползват от възможностите за бизнес, които създават американските санкции, и няма да оставят шанс тези мерки да станат ефективни «, — се казва в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/08/24/america-needs-europes-help-with-sanctions-it-may-not-get-it/?utm_term=.125086bac632

Тагове: ; ; ; ;