Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът ще изпрати двама експерти, които да присъстват на руските военни учения в Беларус, след като Минск ги покани да участват, предаде Асошиейтед прес.
Маневрите «Запад», които започват на 14 септември, пораждат напрежение между НАТО и Русия. В тях ще участват хиляди войници и оборудване от Русия и Беларус близо до границите на Естония, Латвия, Литва и Полша, които са членове на алианса.
По думите на Столтенберг Беларус е казал, че НАТО може да присъства на пет посетителски дни по време на ученията. Русия покани алианса на един посетителски ден, но организацията все още проучва предложението.
Столтенберг заяви, че присъствието по време на посетителски дни не е същинско наблюдение и че НАТО иска «по-цялостен начин за наблюдение» на маневрите.
Столтенберг пристигна в Полша за срещи с президента, министър-председателя, външния министър и министъра на отбраната. Той също така ще посети натовски войници, разположени в Полша.
При ескортирането на Столтенберг за срещата с полския президент Анджей Дуда във Варшава стана пътно произшествие. Полицейска кола, участваща в кортежа, се блъсна в друг автомобил, при което бяха ранени трима човека. Автомобилът, в който се е возил генералният секретар на НАТО, обаче не е пострадал, заявиха органите на реда, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;