Човекът, който предсказа победата на президентските избори на Доналд Тръмп, професорът от САЩ от Американския университет, експертът по история на Алън Лихтман заяви, че настоящият държавен глава на Съединените щати може да бъде отстранен.

Според него, преди изборите за американски сенат през 2018 г., никой няма да изпрати Тръмп да подаде оставка. В същото време не само демократите, но и републиканците са потенциални заплахи за президента, защото те могат да сметнат, че американският лидер ще навреди на политическото им бъдеще.

«Голяма част от републиканците могат да му се противопоставят. И, за да получат мнозинство на гласовете за откриване на процедурата по импийчмънт, те трябва с демократите да съберат около 25 души (това  10% от републиканците в Камарата на представителите). Втората точка (това, разбира се, е малко вероятно, но е възможно): ако демократите (според резултатите от изборите, бел.ред.) станат мнозинство в Камарата на представителите. Тогава, вярвам, ще бъде възможно да се инициира тази процедура много бързо — когато новата камара се свика в началото на 2019 г. «, каза той.

Професорът посочи, че всичко зависи и от дневния ред на новините: ако нови уличаващи данни излизат всеки ден, това може да промени ситуацитяа, така че не е известно каква в крайна сметка какво ще доведе до началото на процедурата по за импийчмънт. Но въпреки трябва да се има предвид, че в близко бъдеще Тръмп няма да го постигне импийчмънт.

«Освен това не е известно кога специалният прокурор Робърт Мюлер ще представи заключенията си относно разследването си и дали изобщо ще го направи. По принцип, това за специалните прокурори отнема повече от една година, за да извършват своите разследвания, така че не можеше да се очаква, че Мюлер скоро ще каже каквото и да било «- заяви Лихтман.

По-рано професорът заяви, че популярността на «Тръмп» се е увеличила поради действията на медиите.

«Очевидно е, че Тръмп е нарушил разпоредбата на Конституцията за възнагражденията, според която президентът няма право да получава всякакви ценности от чужди правителства или организации. Освен това има много информация, индиректно и директни доказателства, че по време на предизборната си кампания екипът на Тръмп може да е действал в тайно споразумение с Русия. Оказва се, че става въпрос за голям брой престъпления, които на теория могат да доведат до обвинение, «каза ученият.

Според него има и други обстоятелства, които могат да доведат до оставката на президента. В този случай, според професора, някои от тях са добре известни и са факт, а не теория.

«Дори  информацията, която е общоизвестна, дава достатъчно основания да се лансират обвиненията срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието. В неговия случай има толкова много доказателства, колкото в случая с Клинтън, а тогава почти всички републиканци в Камарата на представителите гласуваха, за да признаят неговата вина и да започнат процедурата по импийчмънт «, каза той.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;