През 2013 година сенаторът Джон Маккейн държа реч пред хиляди протестиращи в Киев. Неговото пътуване в Украйна беше показателно още и с това, че там се срещна с лидера на дясната националистическа партия “Свобода”, пише The Daily Caller. Както отбелязва американското издание, партия Свобода е известна със своята антисемитска позиция, а самият Тягнибок дори е бил изключен от парламента, поради своите антисемитски изказвания.

През 2013 година сенаторът Джон Маккейн се срещна с лидера на една добре позната дясна националистическа партия в Украйна, пише изданието.

 Сенаторът държа реч в Киев пред хиляди митингуващи, събрали се на главния площад на града, за да изразят протеста си срещу решението на бившия президент на Украйна Виктор Янукович да намали търговския оборот с Европа и да се сближи с Русия.

Както се съобщи, визитта на Маккейн показа, че САЩ подкрепят протестиращите.

Но неговото пътуване беше показателно и по друга причина.

Маккейн няколко пъти бе сниман редом до Олег Тягнибок, лидерът на дясаната националистическа партия Свобода.

Както отбелязва американското издание, партия Свобода получи подкрепа и известност в Украйна, събирайки 10 % от гласовете на парламентарните избори през 2010 година.

Партията е известна със своята антисемитска позиция.

През 1995 година, когато партията беше основана, нейното лого приличаше на нацистка свастика, пише изданието.

В последващите години партията преживя разкол, но тя както и преди е вярна на идеите за лансирането на украинската етническа идентичност, продължава изданието.

Тягнибок е известен със своите антисемитски изказвания.

Той е изгонен от парламента през 2004 година, след като изиска от украинския народ да започне война срещу москало-жидовската мафия.

Както отбелязва американското издание, и двете думи са оскърбление, изказано по адрес на граждани на Украйна от руски и еврейски произход.

През 2005 година Тягнибок написа писмо, насочено срещу действията на организираното еврейство.

Тягнибок игра важна роля в украинското протестно движение, затова съвсем не е изненада, че Маккейнн реши да се срещне с него.

В същото време, отчитайки неговите минали изявления, става повече от ясно, защо еврейското население в Украйна не обича Тягнибок и партията Свобода, пише The Daily Caller.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://dailycaller.com/2017/08/17/flashback-that-time-mccain-met-and-praised-actual-neo-nazis-in-ukraine/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;