Посолството на САЩ в Москва обяви за временно спиране на издавено на неимиграционни визи и за прекратяване работата по визовите процедури извън пределите на Москва във връзка с намаляването на американската дипломатическа мисия в страната.

“Кой ще изгуби в битката между Москва и Вашингтон? Обикновените руснаци”, твърдят западните журналисти.

Саkкциите – това е “подарък за руската политическа система”, проблем за Путин би било точно обратната мярка – отмяната на визовия режим, пише изданието.

“Последните американски санкции, които бяха утвърдени преди три седмици, вероятно няма да доведат да спада на популярност на президента Путин вътре в страната или няма да повлияят върху неговата политика извън пределите на Русия. Но те биха могли да доведат до ескалация на спиралата от ответни действия в стила на студената война, която с години може да държи американо-руските отношения в състояние на дълбоко замразяване”, пишат Дейвид Филипов и Андрю Рот в американското издание The Washington Post.

Решението за визите на руснаците за САЩ ще означава задържане на стотици руски граждани, които подават документи за неимиграционни визи в САЩ всяка година”, коментира изданието.

Американските чиновници разчитат, че санкциите ще доведат до “смекчаването на Русия в момент, в който Путин трябва да напусне властта – а това ще се случи през 2024, 2030 или по-късно, цитират авторите Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги.

Но руските и американските наблюдатели са не едно мнение, че в краткосрочна перспектива санкциите, вероятно, малко ще повлияят върху популярността на Путин.

“Путин ще спечели, защото хората считат че той ги защитава от външния враг”, отбелязват журналистите.

“Санкциите – това е подарък за руската политическа система”, цитират авторите оценката на Алексей Потьомкин, независим консултант по външна политика в Москва.

“Санкционната война поддържа Путин вътре в страната, тврди Марк Кац, специалист по Русия от Университета Джордж Мейсън.

“Путин наистина имаше някакви очаквания, че Тръмп ще бъде по-разумен от Обама, написа Кац по електронната поща. – В такъв случай имам усещането, че Путин е разочарован от това, че неговата маневра с Тръмп се провали”, казва той.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;