“Руският президент Владимир Путин назначи твърд дипломат, известен със своя грубоват стил, за нов посланик на Москва САЩ, сигнализирайки за по-конфронтационния подход към Вашингтон, — пишат Томас Гроув и Джеймс Марсън за The Wall Street Journal.

Състоялото се в понеделник назначение на Анатолий Антонов, който почти пет години работи в Министерството на отбраната, ще доведе до ожесточаване на курса в период, в койjо връзките между двете страни се намират на най-ниската си точка от момента на разпада на СССР”.

“Неговите позиции се определят от опита, който той е получил в Министерстовот на отбраната, казва Андрей Кортунов, глава на Руския съвет по международни въпроси. – Антонов винаги е защитавал руските окопи”.

“На дипломатът ще му се наложи да управлява руско-американските отношения, когато те, според думите на някои аналитици, могат да се превърнат в низходяща спирала от санкции и контрасанкции, се казва в статията.

В понеделник посолството а САЩ в Москва обяви, че рязко орязва визовите услуги в Русия след като през юли Кремъл принуди САЩ да съкратят стотици дипломати и други сътрудници”.

“Кортунов казва, че назначаването на Антонов, вероятно сигнализира за появата на нов подход към Вашингтон, за която явно ще е характерна по-твърда позиция и намаляване на шансовете за сътрудничество”, пишат журналистите.

“Ние трябва да разберем, че всяко сътрудничество ще бъде ситуационно, в останалото САЩ ще бъдат враждебни към Русия”, отбелязва Кортунов.

“Познатите на Антонов казват, че неговият стил е сдържан, чувства се комфортно, когато критикува и оспорва политически решения, но не обича приеми и обеди”, се казва в статията.

“В Министерството на отбраната задачата на Антонов е била да укрепва руските международни отбранителни връзки, той в края на краищата става официално лице на руската армия в периода на анексията на Крим от Русия през 2014 година и началото на войната в източна Украйна, когато отношенията между Русия и СЩА тръгнаха по низходяща траектория.

Преди това той е работил в областта на контрола над въоръженията и е автор на книго по темата”, съобщават авторите.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://www.wsj.com/articles/russias-new-ambassador-to-u-s-seen-as-hardliner-1503327484?mg=prod/accounts-wsj

Тагове: ; ; ; ; ;