Американските въоръжени сили ще инсталират радари на островите Палау в Микронезия, за да повишат своя капацитет за наблюдение на западната част на Тихия океан, където напрежението около севернокорейската заплаха се увеличи в последно време, предаде Франс прес.
Министерството на отбраната на САЩ и правителството на Република Палау съобщиха в съвместно комюнике, че са на път да изберат окончателно къде точно ще бъдат разположени радарите. Системите ще увеличат възможностите на Палау да гарантират спазването на морското право и капацитета на Съединените щати да наблюдават въздушното пространство с цел обезпечаване на сигурността на полетите.
Островната република ще може по-конкретно да охранява новосъздаден морски резерват, особено от незаконен риболов.
Архипелагът се намира на около 1300 километра югозападно от американския остров Гуам, в района на който Северна Корея заплаши да изстреля ракети, отбелязва Франс прес.
Република Палау е независима държава от 1994 г., но поддържа тесни връзки със Съединените щати. САЩ отговарят за отбраната на архипелага с население от 22 000 души в съответствие с двустранен пакт, но сега нямат там нито един войник.
Вашингтон е предложил инсталирането на радарите още на 18 юли — т. е. преди началото на сегашната криза със Северна Корея, БТА

Тагове: ; ; ; ;