По повод 140-годишнината от Освобождението на Ловеч и установяването на местна власт е извършено основно почистване, реставриране, укрепване, възстановяване на надписи и орнаменти на паметниците на руските воини в града. Това беше обещано на 14 февруари т.г, когато кметът на Община Ловеч прие представители на Посолството на Руската федерация у нас.

В резултат руското посолство със свои средства извърши реставрацията на всички паметници, разположени в алеята. Подсилени са плочите и са обновени надписи още на Белия паметник, на който са изписани всички части на Руската армия, участвали в бойните действия за Освобождението на Ловеч.

Черният паметник също е реставриран и приведен в образцов вид.

Община Ловеч от своя страна се погрижи за почистване на прилежащите територии, в това число подстъпи, огради и стъпала, както и за паметника на българските опълченци в алеята.

Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“ е едно от паметните места в Ловеч. Повечето погребани там войници и офицери са паднали в боевете на 22 август 1877 г. в хода на битката за освобождаване на Ловеч.

Тагове: ; ;