Настъплението на сирийските правителствени сили с подкрепата на руските ВКС към Дейр ез-Зор ще завърши с успех.

В това никой не бива да се съмнява, защото същото е важна стратегическа операция.

Но не на всички се харесва горното.

Още преди няколко дена Обединеното командване на страните от Запада направи изявление, че няма да позволи на сирийската армия да форсиран Ефрат и да обяви този регион за зона без полети, което ще позволи свалянето на летателни апарати.

Подобни забрани, разбира се, няма да спрат придвижването на сирийските войски, които са само на няколко десетки километра от терористите.

Това само ще подтикне към по-активни действия иранските въоръжени части, които също водят боеве с ИДИЛ.

Картинка

«Сирийската армия получи, освен подкрепа от страна на ВКС на Русия, и мощен стимул, когато тя в последните три дена взе реванш за своето предишно поражение от ИДИЛ, счита директорът на Центъра за анализ Руслан Пухов.

Сирийците сега имат такива съюзници, като Ливан и Ирак, които атакуват джихадистите в своите направления, а това означава, че разпиляват силите на ислямистите.

Появи се възможност да се съсредоточат силите от всички направления, сред които главното в момента е именно Дейр ез-Зор.

Разблокирането на този град може да се счита за сериозен успех в последните бойни действия.

Друг много важен момент се крие в това, че, благодарение на политическите усилия на Русия, Дамаск в момента отдава съвсем в малка степен силите си за борба с отрядите на опозицията.

Дори с много от тях вече е в прекрасни отношения.

При това точно, поради съвместната им борба с ИДИЛ.

Едва ли ситуацията в Сирия в близко време ще се приближи до състоянието на всеобщ мир и примирие, но без съмнение има мощен позитивен сигнал, който обещава в перспектива минимум най-скорошното прекратяване на огъня», заяви експертът.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;