Китайският президент Си Цзинпин обеща днес на южнокорейския си колега Мун Дже-ин съвместни усилия за уреждане на различията между двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа.
Си е казал това в поздравително послание по случай 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и Южна Корея.
Развиването на двустранните връзки има положителен принос за регионалния мир и стабилност, заявил китайският президент, цитиран от Синхуа. Китайската официална информационна агенция не даде други подробности.
Китай се разгневи от решението на Южна Корея да приеме на своя територия американска система за противовъздушна отбрана в отговор на нарастващата ракетна заплаха от страна на Северна Корея. Той се аргументира, че мощният радар на системата THAAD ще позволи на Съединените щати да наблюдават дълбоко навътре в негова територия и ще подкопае регионалната сигурност.
Китайските власти оказаха натиск върху южнокорейски компании чрез бойкоти и забрани.
Мун Дже-ин призова Китай, основния съюзник и водещ търговски партньор на Северна Корея, да направи повече за ограничаване на ядрената и ракетната програма на затворената комунистическа страна, БТА

Тагове: ;