Катар обяви, че ще върне посланика си в Иран, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Това ще стане повече от 20 месеца след като той бе отзован в знак на протест срещу атаките срещу саудитски дипломатически мисии в Иран от демонстранти, гневни от екзекутирането на шиитски духовник в Саудитска Арабия. Катар предприе този ход в знак на солидарност със сунитското кралство, което е основен регионален съперник на шиитската Ислямска република.
През юни тази година обаче Саудитска Арабия и редица нейни съюзници скъсаха дипломатическите си отношения с малкото, но богато и влиятелно емирство, което обвиниха, че подкрепя терористични групировки и се е сближило с Иран. Катар отрича тези обвинения, като досега не е намерено решение на конфликта.
Катарското министерство на външните работи съобщи, че посланикът в Иран ще бъде върнат, без да уточни кога точно ще стане това. Доха иска да засили връзките си с Техеран във всички области, се отбелязва в изявлението.
Катарският и иранският външен министър са обсъдили в телефонен разговор двустранните отношения и начините за тяхното укрепване и развиване.
Иран позволи на катарската национална авиокомпания да използва въздушното му пространство и изпрати на Катар храни, след като Саудитска Арабия и нейните съюзници прекъснаха търговските и транспортните си връзки с емирството, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;