Външният министър на Германия Зигмар Габриел трябва да даде обяснения за срещата между руския президент Владимир Путин и бившия германския канцлер Герхард Шрьодер (ГСДП), на която бе поканен и той самият. Това призова фракционният лидер на „Зелени“ Катрин-Гьорин Екард, подчертавайки, че първият дипломат на Берлин дължи това на германското общество – и то преди изборите за Бундестаг, пише националният ежедневник Die Zeit.
Парламентарният лидер на „Зелени“ настоя Габриел да разсее впечатленията, че вечерята между Шрьодер и Путин, а също и поемането на пост в „Роснефт“ от страна на бившия канцлер на ФРГ, представлява конфликт на интереси.
„Това би било огромна обида към ЕС и истински проблем за Германия», категорична бе Екард. Не е тайна, че „Шрьодер като лобист на руската газова компания „Газпром“ след назначаването му в Надзорния съвет на петролния гигант „Роснефт“ е провел едночасова среща с руския държавен глава“. Но „зеленият“ политик иска да знае кои теми са обсъдени в рамките на вечерята.
Путин отправи покана към Габриел и Шрьодер в началото на юни за вечеря в резиденцията си в Санкт Петербург. Вечерята, обявена като частна среща, започна в късните часове и продължи около двама часа. На нея обаче присъстваха и избрани представители на германската икономика. Известно е, че германският външен министър е напуснал резиденцията около 1.30 часа през нощта, припомнят от редакцията, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;