Американските конгресмени са открили електронно послание, в което се говори за опит да се организира през лятото миналата година среща между представителите на предизборния щаб на Доналд Тръмп с президента на Русия Владимир Путин. Това в сряда заяви  CNN, позовавайки се на собствени източници от Конгреса на САЩ. По техни данни, писмото е било написано от Рик Дирборн, който понастоящем е заместник ръководител на апарата на Белия дом.

Според версията на източниците, през юни 2016 година Дирбор по електронната поща накратко е уведомил щаба на Тръмп  за постъпилото от частно лице предложение да се съдействия за установяване на контакт с руския държавен глава.

Това лице не е назовано по име, а е скрито зад абревиатурата  WV, обозначаваща щата Западна Вирджиния.

Конгресмените, разследващи твърденията за уж наличните опити на руските власти да повлияят върху президентските избори през 2016 година, считат, че става дума за човек с големи връзки в политическите кръгове от този щат.

Източниците от CNN не знаят с какво е завършило обръщението към Дирборн, който, съдейки по текста на електронното послание, той е приел предложението твърде скептично.

Телевизията обръща внимание на това, че дадената история се е случила в същия месец, когато и срещата между сина на Доналд Тръмп с руския адвокат Наталия Веселницкая.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс каза по този повод:

«Ние нямаме намерение да коментираме документи, които потенциално са изтичане» (т.е. неофициални документи, бел.ред)

 

В началото на юли Доналд Тръмп-младши призна, че на 9 юни 2016 година се е срещнал в Ню Йорк с Веселницкая в присъствието на съветника на президента и негов зет Джаред Кушнер и ръководителя на предизборната кампания на Тръмп-старши Пол Манафорт.

Синът на държавния глава не отрича, че се е съгласил на контакт, защото се е надявал да получи информация от компрометиращ характер за екс-държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която по това време е кандидат за президент от Демократическата партия и главен съперник на републиканеца Тръмп.

Политическите опоненти на американския лидер твърдят, че срещата е потвърждение на наличието на връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

 

 Веселницкая в интервю за  NBC опроверга версията, че е работила за властите на Русия. Юристът съобщи, че не е притежавала никакъв компромат срещу Клинтън.
Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков на свой ред заяви, че Веселницкая не е позната на Кремъл.
Спецкомитетът по разузнаването в Сената и Палатата на представителите на Конгреса разследват твърденията за уж наличните опити на руските власи да повлияят върху президентските избори през 2016 година.
Паралелно разследване води ФБР.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;