Цивилните, блокирани в северния сирийски град Ракка, бастион на групировката «Ислямска държава», са хванати в капана на «смъртоносен лабиринт» заради ожесточените сражения за прогонване на джихадистите, предупреди международната правозащитна организация «Амнести интернешънъл», цитирана от Франс прес.

ООН смята, че до 25 000 мирни граждани са останали в Ракка, а десетки хиляди са избягали въпреки снайперистите на ИД и заложените мини.

«Амнести интернешънъл» предупреди, че докато битката за прогонване на джихадистката групировка от града се ожесточава, хиляди цивилни са попаднали в «смъртоносен лабиринт», където са обстрелвани от всички страни.
Подкрепяните от оглавяваната от САЩ коалиция Сирийски демократични сили — съюз от кюрдски и арабски милиции — отвоюваха 60 процента от Ракка.

«Амнести интернешънъл» призова СДС и американските въоръжени сили да удвоят усилията за защита на цивилните, като избягват безразборни и непропорционални въздушни удари и създадат обезопасени пътища за бягство.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека — базирана във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия — е преброил 167 цивилни при удари на коалицията от 14 август.

САЩ и техните съюзници уверяват, че взимат всички предпазни мерки, но в началото на този месец признаха, че са убили 624 цивилни в Сирия и Ирак от началото на бомбардировките през 2014 г.

Според «Амнести интернешънъл» ИД се опитва да използва цивилни като човешки щитове, а бягащи мирни жители са обстрелвани от засада от джихадисти снайперисти. Нарушенията, извършвани от терористичната групировка, обаче не намаляват международните задължения на другите страни в конфликта да защитават цивилните, подчерта правозащитната организация.

«Амнести интернешънъл» разкритикува методите за разследване на коалицията, която според нея не изпраща хора на място и не разпитва свидетели. Организацията призова за създаване на независим и безпристрастен разследващ механизъм, за да проучва информациите за цивилните жертви, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;